Δρόμο παίρνω ... δρόμο αφήνω .

Εκδόσεις:Πατάκη
Συγγραφέας:Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη
Έτος έκδοσης:1996
σελίδες:80

Περιγραφή
Θα σου φανεί περίεργο, αλλά όλα ξεκίνησαν από το μάθημα της ανθρωπολογίας.
"Θέμα μας η κυκλοφορία του αίματος" είπε ο δάσκαλος.
Ο Πέτρος χαχάνισε
"Μονά ζυγά υπάρχουν, κύριε, σ' αυτή την κυκλοφορία;"
"Υπάρχει και κώδικας οδικής κυκλοφορίας;" ο Γιάννης το 'ριξε στο καλαμπούρι.
"Διαταραχή της καλής λειτουργίας της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες" είπε σοβαρά ο δάσκαλος.
"Κύριε" πετάχτηκε η Βάσω, που το μυαλό της κόβει σαν ξυράφι, "να μάθουμε εμείς να κυκλοφορούμε σωστά και να κάνουμε μάθημα οδικής κυκλοφορίας και στα άλλα παιδιά του σχολείου μας".
Όλα ξεκίνησαν από τη μικρή και μεγάλη κυκλοφορία του αίματος και έτσι μπήκαμε στα... αίματα εμείς οι μαθητές!!!



ΣΟΥΡΕΛΗ-ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΓΑΛΑΤΕΙΑ
H Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη γεννήθηκε στη Mακεδονία και σπούδασε στη σχολή Kοινωνικών Λειτουργών και στη σχολή δημοσιογραφίας της "Δαμασκού". Παρουσιάστηκε στην παιδική λογοτεχνία με τα βιβλία "Kόκκινη κλωστή δεμένη" (1954), "Παραμύθι ν'αρχινήσει" (1955) και "O καλός φίλος" (1956). Tο 1964, παίρνει το βραβείο "Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς" για το ιστορικό μυθιστόρημα "O μικρός μπουρλοτιέρης" και το 1965, για το παραμύθι "Xορεύοντας στο δάσος". Tο 1969, ο κύκλος του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου τη βραβεύει για το παραμύθι της "O σπουργίτης με το κόκκινο γιλέκο", που βραβεύεται και στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου της Πάδουα. Tο 1972, ο "Kύκλος" της απονέμει το βραβείο του Δήμου Aθηναίων για το πρωτότυπο μυθιστόρημα- παραμύθι "ο Aλέξης με το ξύλινο άλογο". Tο "Eμένα με νοιάζει", Bραβείο Kύκλου Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου, αναγράφεται στον τιμητικό πίνακα του διεθνούς βραβείου Άντερσεν. H Γαλάτεια Γρηγορειάδου-Σουρέλη έχει γράψει ακόμη και τα ακόλουθα έργα: "Kώττας", μυθιστοριοποιημένη βιογραφία του πρώτου Mακεδονομάχου (βραβείο 1970), "Στις ρίζες της λευτερίας" ιστορικές μονογραφίες (βραβείο 1970), "Pήγας Φερραίος" μυθιστοριοποιημένη βιογραφία (βραβείο 1970), "Kατερίνα" παραμύθι (1970), "Φουρφούρης" παραμύθι (1970), "Zήτουλας για το γένος" θεατρικό (Bραβείο 1971), "Tα δώδεκα φεγγάρια" μυθιστορήματα (1974), "Δημήτριος ο νεομάρτυρας" μυθιστοριοποιημένη βιογραφία (1975), "Africa Winwega" (Aφρική καλημέρα) μυθιστόρημα (1975), "Παιχνίδι χώρις κανόνες", "Συντροφιά με τον άνεμο". "Tα σκυλιά του Aγίου Bερνάρδου", "Kαυτές μνήμες από τη Σμύρνη" πρώτο βραβείο Eθνικής Eταιρίας Eλλήνων Λογοτεχνών. "Πώς φτιάχτηκε το δάσος" (1983), "Πρίν απ'το τέρμα" βραβείο Xριστιανικών Γραμμάτων (1988), "Nτορεμί κι ένα σκυλί" (1989), "O μεγάλος αποχαιρετισμός" (1990) πρώτο βραβείο Ένωσης Σμυρναίων, "Tο τσίρκο μας" (1989). Ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής στο περιοδικό "Xελιδόνια", "Σαλπίσματα" και "Διαδρομές". Eπίσης, είναι μέλος της Eθνικής Eταιρίας Λογοτεχνών και του Kύκλου Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου. Tο 1980 η Aκαδημία Aθηνών της απονέμει για όλο της το έργο, βραβείο Λογοτεχνίας για παιδιά.