Ε. Φραγκουλόπουλος: Ο Έλληνας Κύρος Γρανάζης , κατασκευαστής του ρομπότ ArtooDetoo μιλά για τη ρομποτική τεχνολογία !

Τα χρόνια πέρασαν αλλά η αγάπη του για τη ρομποτική και τους αυτοματισμούς δεν τον εγκατέλειψε. ‘‘Μετά την αποφοίτησή μου από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων παρακολούθησα κάποιες σχολές προγραμματιστών Η/Υ και μέσα στο Στρατό αλλά και εκτός. Παράλληλα έκανα και ένα μεταπτυχιακό στην επιστήμη των Η/Υ στην Αγγλία” δηλώνει ο Μανώλης Φραγκουλόπουλος τονίζοντας ότι “δεν χρειάζονται απαραίτητα σπουδές για να ασχοληθεί κάποιος με την ρομποτική σαν χόμπι, απλά κάποιες γνώσεις κατασκευών ηλεκτρονικών αλλά και μηχανολογικών, για κάτι πιο πολύπλοκο και γνώσεις προγραμματισμού είναι αρκετά. Φυσικά υπάρχουν έτοιμα σετ ρομπότ που μέσα σε λίγη ώρα ένας νέος στο χώρο, και όχι απαραίτητα σε ηλικία, μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια κατασκευή.”


Στο ερώτημα αν η ρομποτική τεχνολογία είναι η επιστήμη του μέλλοντος απαντά κατηγορηματικά “ναι” προσθέτοντας και τον κλάδο της γενετικής. Συμβουλεύει, μάλιστα, τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη ρομποτική τεχνολογία αλλά αγχώνονται για το επαγγελματικό τους αύριο ότι “η ρομποτική είναι ένας από τους πιο αναπτυσσομένους τομείς έρευνας, ακόμα και οι αυτοματισμοί που υπάρχουν στις βιομηχανίες ή και στα σπίτια μας ακόμα, έχουν άμεση σχέση με τη ρομποτική. Όπως σε κάθε επάγγελμα, πιστεύω ότι δεν αρκούν οι σπουδές για να μας εξασφαλίσουν ένα επαγγελματικό μέλλον, χρειάζεται καινοτομία, ενδιαφέρον και «κυνήγι», η επιτυχία έρχεται μετά.”
Μετά την επιτυχή κατασκευή του ArtooDetoo, ο Μανώλης Φραγκουλόπουλος έχει ήδη στα σκαριά την κατασκευή ενός νέου ρομπότ. Ο ArtooDetoo βρίσκεται στο εργαστήριο του δημιουργού του και περιμένει τις νέες του αναβαθμίσεις. Όπως δηλώνει και ο δημιουργός “Προς το παρόν είναι ήρεμος αλλά απ’ ό,τι καταλαβαίνω του λείπει πολύ η δράση.”
Μετά τις απαραίτητες αναβαθμίσεις ο R2D2 θα διατεθεί για κάποιες παιδικές εκδηλώσεις και τα τυχόν έσοδα θα δοθούν σε οργανώσεις για τα παιδιά.
Αν σας συναρπάζει η ιδέα της κατασκευής ενός ρομπότ αλλά φοβάστε ότι κόστος θα είναι απαγορευτικό, ο Μανώλης Φραγκουλόπουλος συμβουλεύει: “Υπάρχουν κιτ τα οποία στοιχίζουν 10-15 ευρώ και αφορούν μικρά ρομπότ που για παράδειγμα κινούνται με ενεργεία από το ήλιο. Τα συγκεκριμμένα μπορείτε ίσως να τα βρείτε και στην Ελληνική αγορά αλλά στην Αμερική υπάρχει ο ιστοτόπος της Solarbotics απ΄όπου μπορείτε να τα προμηθευτείτε. Το Internet είναι πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τέτοιες κατασκευές. Θυμάμαι μια φορά είχα φτιάξει ένα μικρό ρομποτάκι που έπαιρνε ενέργεια από φωτεινές πηγές όπως ο ήλιος ή μια λάμπα πυρακτώσεως από τα εξαρτήματα ενός ηλιακού συλλέκτη μιας αριθμομηχανής και ένα μικρό μοτέρ από παλιό δημοσιογραφικό κασετόφωνο χειρός και κάποια απλά ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Υπάρχουν επίσης τα πολύ καλά κιτ της εταιρίας Parallax όπως το BOE-BOT αλλά και τα ακριβότερα κιτ της LEGO.”