Ε. Φραγκουλόπουλος: Ο Έλληνας Κύρος Γρανάζης , κατασκευαστής του ρομπότ ArtooDetoo μιλά για τη ρομποτική τεχνολογία !

Η περιπέτεια του Εμμανουήλ Φραγκουλόπουλου στο θαυμαστό κόσμο των ηλεκτρονικών και των κατασκευών ξεκινάει από πολύ παλιά. Όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο «Πόλεμος των Άστρων», ο μικρός τότε Μανώλης εντυπωσιάστηκε από τα κινηματογραφικά εφέ της ταινίας αλλά το ενδιαφέρον του κέντρισαν περισσότερο τα ρομπότ. Αμέσως, στο μυαλό του μπήκε η ιδέα να μάθει πώς λειτουργούν και πώς κατασκευάζονται αυτά τα ιδιαίτερα πλάσματα. Υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι οπωσδήποτε κάποια μέρα θα έπρεπε να φτιάξει ένα σαν και αυτά. Δεν περιορίστηκε όμως μόνο στη σκέψη, καθώς αν και παιδί προσπάθησε να τη μετουσιώσει σε πράξη μαζί με τον αδερφό του, αλλά δυστυχώς απαιτούνταν πολλά περισσότερα από όρεξη και δημιουργική φαντασία για την κατασκευή ενός ρομπότ όπως ο R2D2.
Τα χρόνια πέρασαν αλλά η αγάπη του για τη ρομποτική και τους αυτοματισμούς δεν τον εγκατέλειψε. ‘‘Μετά την αποφοίτησή μου από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων παρακολούθησα κάποιες σχολές προγραμματιστών Η/Υ και μέσα στο Στρατό αλλά και εκτός. Παράλληλα έκανα και ένα μεταπτυχιακό στην επιστήμη των Η/Υ στην Αγγλία” δηλώνει ο Μανώλης Φραγκουλόπουλος τονίζοντας ότι “δεν χρειάζονται απαραίτητα σπουδές για να ασχοληθεί κάποιος με την ρομποτική σαν χόμπι, απλά κάποιες γνώσεις κατασκευών ηλεκτρονικών αλλά και μηχανολογικών, για κάτι πιο πολύπλοκο και γνώσεις προγραμματισμού είναι αρκετά. Φυσικά υπάρχουν έτοιμα σετ ρομπότ που μέσα σε λίγη ώρα ένας νέος στο χώρο, και όχι απαραίτητα σε ηλικία, μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια κατασκευή.”
Ο Εμμανουήλ Φραγκουλόπουλος, ο Έλληνας Κύρος Γρανάζης, μας μιλά για το ArtooDetoo, το πάθος του για τη ρομποτική τεχνολογία και συμβουλεύει τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τα ρομπότ.
Ο ArtooDetoo είναι το ρομποτικό παιδί του Μανώλη Φραγκουλόπουλου κυριολεκτικά και μεταφορικά καθώς η δημιουργία του, του ανήκει εξ ολοκλήρου. Όντας μέλος του fan club του Πολέμου των Αστρων, εκπλήρωσε το παιδικό του όνειρο κατασκεύαζοντας το ArtooDetoo βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, καθιστώντας την κατασκευή του ακριβές αντίγραφο του πρωτότυπου. Mάλιστα, ανέπτυξε και δικές του πατέντες, τις οποίες οι Aμερικανοί ειδικοί θεώρησαν αρκετά χρήσιμες για τα πιστά αντίγραφα που ίσως φτιαχτούν στο μέλλον. Ένα απο τα γνωρίσματα που κάνουν το R2D2 ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι μπορεί και εκφράζει συναισθήματα. Το προηγούμενο διάστημα, το διάσημο ρομπότ βρισκόταν στη Τεχνόπολη στο Γκάζι στα πλαίσια μιας έκθεσης, όπου μικροί και μεγάλοι επισκέπτες μπορούσαν να το δουν και να το αγγίξουν.
Στη χώρα μας, η ρομποτική τεχνολογία μέχρι πρότινος ήταν άγνωστη λέξη. Πολλοί δεν καταλάβαιναν τι είναι ένα ρομπότ και άλλοι έλεγαν ότι τα ρομπότ δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή στην καθημερινότητα μας. Άραγε σήμερα η νοοτροπία έχει αλλάξει; “Ακόμα και σήμερα αν στον πολύ κόσμο ρωτήσουμε τι έρχεται στο μυαλό τους όταν ακούν την λέξη ρομπότ οι περισσότεροι θα απαντήσουν κάτι σχετικά με ένα ανθρωπόμορφο κατασκεύασμα που κάνει συνήθως ό,τι εργασίες κάνει και ένας άνθρωπος. Φυσικά αυτή είναι μια όχι και τόσο ακριβή εικόνα του ρομπότ και ίσως λίγο παραπλανητική. Ένα ρομπότ μπορεί να έχει μόνο κάποιους αισθητήρες που να αντιλαμβάνεται το χώρο γύρο του και απλά να κάνει κάποιες κινήσεις με ένα μηχανικό βραχίονα. Βέβαια μπορεί να είναι και πιο πολύπλοκο όπως τα ανθρωποειδή ρομπότ που παίζουν ποδόσφαιρο ή τα ρομπότ έρευνας και διάσωσης. Σίγουρα έχουν αλλάξει αναφορικά με την αντίληψη του κόσμου απέναντι στην τεχνολογία αλλά σίγουρα είμαστε αρκετά πίσω εν σχέσει με πολλές άλλες χώρες.”
Στο ερώτημα αν η ρομποτική τεχνολογία είναι η επιστήμη του μέλλοντος απαντά κατηγορηματικά “ναι” προσθέτοντας και τον κλάδο της γενετικής. Συμβουλεύει, μάλιστα, τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη ρομποτική τεχνολογία αλλά αγχώνονται για το επαγγελματικό τους αύριο ότι “η ρομποτική είναι ένας από τους πιο αναπτυσσομένους τομείς έρευνας, ακόμα και οι αυτοματισμοί που υπάρχουν στις βιομηχανίες ή και στα σπίτια μας ακόμα, έχουν άμεση σχέση με τη ρομποτική. Όπως σε κάθε επάγγελμα, πιστεύω ότι δεν αρκούν οι σπουδές για να μας εξασφαλίσουν ένα επαγγελματικό μέλλον, χρειάζεται καινοτομία, ενδιαφέρον και «κυνήγι», η επιτυχία έρχεται μετά.”
Μετά την επιτυχή κατασκευή του ArtooDetoo, ο Μανώλης Φραγκουλόπουλος έχει ήδη στα σκαριά την κατασκευή ενός νέου ρομπότ. Ο ArtooDetoo βρίσκεται στο εργαστήριο του δημιουργού του και περιμένει τις νέες του αναβαθμίσεις. Όπως δηλώνει και ο δημιουργός “Προς το παρόν είναι ήρεμος αλλά απ’ ό,τι καταλαβαίνω του λείπει πολύ η δράση.”
Μετά τις απαραίτητες αναβαθμίσεις ο R2D2 θα διατεθεί για κάποιες παιδικές εκδηλώσεις και τα τυχόν έσοδα θα δοθούν σε οργανώσεις για τα παιδιά.
Αν σας συναρπάζει η ιδέα της κατασκευής ενός ρομπότ αλλά φοβάστε ότι κόστος θα είναι απαγορευτικό, ο Μανώλης Φραγκουλόπουλος συμβουλεύει: “Υπάρχουν κιτ τα οποία στοιχίζουν 10-15 ευρώ και αφορούν μικρά ρομπότ που για παράδειγμα κινούνται με ενεργεία από το ήλιο. Τα συγκεκριμμένα μπορείτε ίσως να τα βρείτε και στην Ελληνική αγορά αλλά στην Αμερική υπάρχει ο ιστοτόπος της Solarbotics απ΄όπου μπορείτε να τα προμηθευτείτε. Το Internet είναι πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τέτοιες κατασκευές. Θυμάμαι μια φορά είχα φτιάξει ένα μικρό ρομποτάκι που έπαιρνε ενέργεια από φωτεινές πηγές όπως ο ήλιος ή μια λάμπα πυρακτώσεως από τα εξαρτήματα ενός ηλιακού συλλέκτη μιας αριθμομηχανής και ένα μικρό μοτέρ από παλιό δημοσιογραφικό κασετόφωνο χειρός και κάποια απλά ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Υπάρχουν επίσης τα πολύ καλά κιτ της εταιρίας Parallax όπως το BOE-BOT αλλά και τα ακριβότερα κιτ της LEGO.”