Η μέρα και η νύχτα μέσα από τα παραμύθια μας...

Γράψε ένα παραμύθι , για να περιγράψειςστα μικρότερα παιδιά το φαινόμενο της ημέρας και της νύχτας.(τετράδιο εργασιών σελίδα 8,δραστηριότητα 4) Μια ηλιόλουστη μέρα γεννήθηκε ένα μωράκι , ώρες αργότερα , όταν νύχτωσε άρχισε να κλαίει γιατί φοβόταν το σκοτάδι .Νόμιζε ότι ήταν σε άλλον πλανήτη...Έτσι ,έκλαιγε όλη τη νύχτα , όμως τη μέρα σταματούσε . Μόλις το κατάλαβε η μητέρα του προσπάθησε να του εξηγήσει ότι τον ήλιο τον χρειάζονται κι άλλοι άνθρωποι για αυτό γυρνάει γύρω γύρω...Το παιδάκι από τότε σταμάτησε να κλαίει τις νύχτες κι έτσι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα .
Σπύρος Κ.

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν δύο αδελφές .Η μία ήταν η Μέρα και η άλλη η Νύχτα .Η Μέρα είχε όμορφα ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια , ενώ η Νύχτα είχε μαύρα μακριά μαλλιά και μαύρα μάτια . Ο Ήλιος θέλησε να παντρευτεί και διάλεξε την Ημέρα .Έτσι ,οι δυο αδελφές χώρισαν για πάντα .Από τότε προσπαθούν να συναντηθούν πάλι , αλλά δεν μπορούν να τα καταφέρουν  , παράμόνο όταν η Μέρα μαζί με τον άνδρα της πάνε για ξεκούραση . Αλλά και τότε πάλι είναι δύσκολο γιατί ο Ήλιος βιάζεται να αρχίσει το καινούριο του ταξίδι .Έτσι , καταλήγουν οι δυο αδερφές να αναζητούν η μία την άλλη χωρίς ποτέ να βρεθούν .
Κωνσταντίνος Κ.


 Ήταν δυο κοπέλες , η Μέρα και η Νύχτα .Η Νύχτα ήταν πολύ τεμπέλα σε αντίθεση με τη Μέρα που όλο δούλευε.Ο πατέρας της Μέρας ήταν ο Ήλιος και της Νύχτας το Φεγγάρι . Είχαν ακούσει η μία για την άλλη από τους πατεράδες τους που ήταν φίλοι . Όμως , δεν συναντιόνταν ποτέ , αφού όταν η μία εφτανε σε έναν τόπο η άλλη έφευγε .
Παύλος Α.


Μια φορά κι ένα καιρό ο Ήλιος είχε δύο κόρες .Αυτές τσακώνονταν συνέχεια , ώσπου μια μέρα η Γη τις χώρισε για να μη βλέπει η μία την άλλη . Ο Ήλιος όμως ήθελε να τις βλέπει και τις δυο γιατί τις αγαπούσε το ίδιο . Γι΄αυτό για να μην είναι παραπονεμένες θα του τις έφερνε η Γη 12 ώρες τη μία και 12 ώρες την άλλη .Έτσι,λοιπόν,έχουμε12ώρες μέρα και 12 ώρες νύχτα .
Ζέτα Γ.


Μια φορά κι ένα καιρό ζούσαν στον ουρανό δυο αδελφές ,η Νύχτα και η Μέρα .Όμως αυτές τσακώνονταν συνεχώς για το ποια είναι πιο ωφέλιμη για τη Γη . Η Νύχτα έλεγε ότι αυτή είναι πιο ωφέλιμη για τους ανθρώπους γιατί  με αυτήν ξεκουράζονται ,ενώ από την άλλη η Μέρα ισχυριζόταν ότι είναι πιο δημιουργική για αυτό  και χρειαζόταν περισσότερο.Η Γη δεν μπορούσε να τις βλέπει να τσακώνονται συνεχώς και τις είπε : <<Ακούστε με , προσεχτικά , πως μπορείτε να μοιράζετε τις ικανότητές σας . Θα περιστρέφομαι γύρω από τον εαυτό μου κι εσείς θα στέκεστεσε μια μεριά . Εσύ ως νύχτα κι εσύ ως μέρα>> .Κι έτσι έγινε...
Ιωάννα Ρ.Β.


Ο Νίκος Καστ. μας υπενθυμίζει τους ορισμούς της ημέρας και της νύχτας.
Ημέρα: το χρονικό διάστημα , κατά το οποίο ένας τόπος φωτίζεται από τον Ήλιο .
Νύχτα: το χρονικό διάστημα , κατά το οποίο ένας τόπος δεν φωτίζεται από τον Ήλιο.