Ο πύργος όπου φυλακίστηκε ο Ρήγας Βελεστινλής.
Βελιγράδι- H αναστήλωση του πύργου εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2010.Η αποκατάσταση του πύργου Νεμπόισα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009.
Στο σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων επιπέδων, στο εσωτερικό του, όπου το ένα θα αποτελεί μόνιμα, εκθεσιακό - μουσειακό χώρο, αφιερωμένο στο έργο και τη δράση του Ρήγα Βελεστινλή. Στα άλλα τρία επίπεδα, θα λειτουργούν εκθέσεις από τους αγώνες των Σέρβων για ελευθερία, αλλά και τους αγώνες άλλων βαλκανικών λαών. Έξω από τον πύργο θα κατασκευαστεί ένας ημιυπαίθριος χώρος, χωρητικότητας 500 ατόμων, που θα λειτουργεί ως ελληνο-σερβικό πολιτιστικό κέντρο και θα φιλοξενεί εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.
Το συνολικό κόστος του έργου θα διαμορφωθεί περίπου στο 1,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το ελληνικό κράτος, μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών (Hellenic Aid), θα καταβάλλει 1.380.000 και το υπόλοιπο ποσό θα «καλύψει» ο δήμος του Βελιγραδίου.
Ο πύργος Νεμπόισα χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τους Ούγγρους πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού πύργου του 1ου μ.Χ. αιώνα. Στο γεγονός ότι αποτελούσε προκεχωρημένο φρούριο, αφού βρισκόταν εκτός των βασικού αμυντικού τείχους του κάστρου του Βελιγραδίου, οφείλεται και η ονομασία Νεμπόισα, που στη σερβική γλώσσα σημαίνει άφοβος- ατρόμητος. Στην ιστορία του καταστράφηκε πολλές φορές, αλλά πάντοτε ξαναχτιζόταν. Το 1739, όταν το Βελιγράδι έπεσε στα χέρια των Τούρκων, ο πύργος μετατράπηκε σε φυλακή, χώρο βασανιστηρίων και μαρτυρίου όσων προσπαθούσαν να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό.
Το Νοέμβριο του 1797, οι αυστριακές αρχές συνέλαβαν το Ρήγα Βελεστινλή, στην Τεργέστη και μαζί με άλλους εφτά συντρόφους του, τον παρέδωσαν στον πασά του Βελιγραδίου. Ο Ρήγας και οι σύντροφοί του κρατήθηκαν περίπου επτά μήνες φυλακισμένοι στον πύργο Νεμπόισα και τον Ιούνιο του 1798, οι Τούρκοι τους στραγγάλισαν και τα νεκρά σώματά τους τα πέταξαν στο Δούναβη.
πηγή:kathimerini.gr