Φιλέλληνες

Έτσι ονομάστηκαν οι ξένοι που έδειξαν συμπάθεια για την Ελλάδα, ιδιαίτερα στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 και πήραν μέρος στον ένοπλο αγώνα της Ελλάδας ή υποστήριξαν ηθικά και υλικά την Επανάσταση.
Μόλις ξέσπασε η ελληνική επανάσταση, ένα πλήθος φιλέλληνες, λόγιοι, καλλιτέχνες, ποιητές και απλοί άνθρωποι του λαού, λάτρεις και θαυμαστές της αρχαίας Ελλάδας, φιλελεύθεροι και ρομαντικοί, κινήθηκαν σε μια αληθινή σταυροφορία υπέρ του απελευθερωτικού αγώνα. Ίδρυσαν συλλόγους και κομιτάτα, άρχισαν τους εράνους και κατέβηκαν στην Ελλάδα, όπου και αγωνίστηκαν ηρωικά στα πεδία της μάχης.


Βικτόρ Ουγκό

Ο Βίκτωρ Ουγκώ αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα υπήρξε από τους πλέον όψιμους ευρωπαίους διανοούμενους, που έλαβαν φιλελληνική στάση. Παρότι, όμως, εισέρχεται αργά στον κύκλο των φιλελλήνων παραμένει ο συνεπέστερος των υποστηρικτών του νεότευκτου ελληνικού κράτους. Το ενδιαφέρον του Ουγκώ για την ελεύθερη πλέον Ελλάδα φάνηκε Το διάστημα της Κρητικής Επανάστασης του 1866 – 1869 δημοσιεύει τρεις επιστολές υπέρ των Κρητών στον ευρωπαϊκό τύπο το Δεκέμβριο του 1866, το Φεβρουάριο του 1867 και το Φεβρουάριο του 1869, παρά το γενικότερο αρνητικό για τα ελληνικά ζητήματα κλίμα της εποχής. Εκτός της συμπαράστασης προς τους Κρήτες έδειξε ενδιαφέρον και για την αρπαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα κατηγορώντας τον Έλγιν για αυτή του την πράξη, στη βάση της αντίληψής του ότι η πολιτιστική κληρονομιά ενός λαού δεν πρέπει να γίνεται κτήμα ενός άλλου.
Ο θάνατός του, τέλος, είχε μεγάλο αντίκτυπο στην Ελλάδα και στο σύνολό του σχεδόν ο ελληνικός Τύπος κάλυψε το γεγονός της απώλειας του διακεκριμένου φιλέλληνα συγγραφέα.




Γεννήθηκε το 1788 και ήταν απόγονο παλιάς αριστοκρατικής οικογενείας . Ήταν άνθρωπος και αγαπούσε τις περιπέτειες .Έφτασε στη Ελλάδα το Δεκέμβριο του 1823 για να βοηθήσει τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία . Πέθανε στις 7 Απριλίου του 1824 στο Μεσολόγγι.




Πέρσι Σέλεϊ
Είμαστε όλοι Έλληνες» συμπέραινε ο φιλέλληνας άγγλος ποιητής Πέρσι Σέλεϊ . Ο Πέρσι Σελεϊ ήταν ποιητής και έγραφε ποιήματα όπως: Χαμένος Παράδεισος και πολλά αριστουργήματα όπως "Προμηθέας λυόμενος«. Βοήθησε την ελληνική επανάσταση γράφοντας πολλά ποιήματα. Ιδιαίτερη σημασία για μας τους Έλληνες έχει το λυρικό του δράμα "Ελλάς", που γράφτηκε με αφορμή την έναρξη του αγώνα του 1821απο το Πέρσι Σελεϊ







Άλλοι γνωστοί Φιλέλληνες













Σανταρόζα
Ντελακρουά








Καρλ Κρατσάιζεν. Γκαίτε